In 2016 ontvingen wij een prachtig klein fotoalbum van Jan Hoolmans. Het geeft een mooi inkijkje in het leven van Ingenieur J.M. Haver (de grootvader van Jan Hoolmans), die enkele jaren de beheerder/administrateur was van suikerfabriek Gondang Winangoen bij Klaten in Centraal Java, voormalig Nederlands Indië. De foto's uit onderstaand album zijn gemaakt tussen 1921 en 1924 toen er diverse uitbreidingen plaats vonden. De fabriek werd opgericht in 1909.

Werkend industrieel erfgoed
De suikerfabriek is nog steeds vol in bedrijf en draait nog steeds met een antieke stoommachine van Stork. Ook de Heemaf leverde motoren aan deze fabriek. In het naastgelegen suikermuseum (opgericht in 1986) wordt de geschiedenis van de fabriek mooi in beeld gebracht. Dit is overigens het enige suikermuseum van Zuid-Oost Azië en wordt jaarlijks door veel (Nederlandse) toeristen bezocht, vaak met rondleiding in de werkende suikerfabriek waar de tijd lijkt stil te staan en nog exact op dezelfde manier werkt als in de jaren twintig/dertig van de vorige eeuw.


Oude en de nieuwe (3e) ketel van Stork (1921), bron: HHG

 
De suikerfabriek in 1921

 

Hieronder het kleine fotoalbum op volgorde van bladzijden, de rest waren losse foto's. De foto's zijn gedetailleerd voorzien van beschrijvingen. Klik 2 keer op de foto om in te zoomen.

Onderstaande serie losse foto's zijn allemaal uit 1921.

Onderstaande foto's zijn uit 2013 toen de schenker van het album een kijkje is gaan nemen bij de suikerfabriek.


De fabriek anno 2013.

12-12-1917

27-10-1922

Ingenieur J.M. Haver begon (hoogstwaarschijnlijk) rond 1918 als beheerder bij suikerfabriek Gondang Winangoen in Klaten Nederlands Indië. Daarvoor waren in deze volgorde de heren Trap, Vellinga van Sragen en dhr. Arnold de administrateurs/ beheerders van de Suikerfabriek. Van de vorige administrateur was nog het volgende bekend. George Theodore Eugene Richard Arnold (geb. Semarang, 1847-1928) was beheerder van Gondang-Winangoen & Djethis, een suikerfabriek te Klaten. Hij kwam 1913 met zijn gezin terug naar Den Haag en gaf architect Samuel de Clerq (1876-1962) de opdracht voor de bouw van een herenhuis dat nu een monument is Zie dit artikel.

Ir. Haver heeft overigens ook niet lang gewerkt bij de suikerfabriek want in 1923 ging hij op medisch advies terug naar Nederland. Zie deel onderstaande sollicitatiebrief uit 1928.

{jcomments off}
Sollicitatiebrief van ingenieur Haver nadat hij vertrok bij de suikerfabriek en terug ging naar Nederland. 

Bron: HHG, schenking van dhr Jan Hoolmans..

Suikermuseum Gondang Klaten

Zie ook onderstaande link naar informatie over deze suikerfabriek die nu een museum is.

Bron: Sugarmuseum Jawa Tungan.

Met dank aan Jan Hoolmans voor de schenking van het prachtige fotoalbum van zijn grootvader. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Heemaf

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7583856

Wie is online

We hebben 132 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!