Suikerfabriek Metahara was de derde suikerfabriek in Ethiopië die in opdracht van de H.V.A. Ethiopia (Handels Vereniging Amsterdam Ethiopia) werd opgericht na de tweede Wereldoorlog. De Handels Vereniging Amsterdam (HVA) was ooit een van de grootste koloniale ondernemingen ter wereld met in 1928 in totaal 36 bedrijven in Nederlands-Indië en 170.000 arbeiders in dienst. De economische crisis van de jaren dertig overleefde het bedrijf nog, de Japanse bezetting van Nederlands-Indië betekende het einde voor de onderneming in Indonesië. Nadat Soekarno de suikerfabrieken nationaliseerde zocht de HVA mogelijkheden in andere landen. In 1951 ging de H.V.A. aan de slag in Ethiopië met het cultiveren van een moerasgebied langs de Awash-river om zo het verbouwen van suikerbieten mogelijk te maken. In 1954 werd de eerste fabriek in Wonji geopend, In 1962 in het nabijgelegen Sjoa een tweede en in 1969 opende de derde fabriek in Metahara. Stork, Heemaf en Werkspoor waren de grote Nederlandse bedrijven uit die tijd die in opdracht van de HVA deze projecten mochten uitvoeren.

In 2018 bestond Stork 150 jaar en er waren diverse tentoonstellingen, lezingen en presentaties in Hengelo over o.a. de suikerfabrieken in Ethiopië. Eind 2018 stuurde Bets Kromwijk een aantal foto's en bouwtekeningen van suikerfabriek Metahara in Ethiopië. Haar man werkte vroeger enige tijd als monteur van Werkspoor RMO tijdens de bouw en inrichting van SF Metahara in Ethiopië. De foto's geven een mooi beeld van de bouw van de suikerfabriek in 1968/1969, maar ook het sociale leven in en rondom de fabriek. De foto's zijn deels ook gebruikt in lezingen die werden gegeven in Museum Hengelo. 

Links zien we Piet Kromwijk, rechts een collega.

Piet Kromwijk was 42 jaar in dienst als monteur bij Werkspoor RMO en werd regelmatig uitgezonden voor projecten in Nederland, maar ook naar Saoedi-Arabië en Ethiopië. Van september 1968 tot maart 1969 werkte hij als monteur bij suikerfabriek Metahara in Ethiopië. Collega's die daar werkten waren o.a. Willem van Essen, ? Pols en Ab Smink. 

Hij heeft voor Werkspoor bij veel bedrijven projecten gedaan, enkele namen: Van Heek Enschede, KEMA Arnhem, Suikerfabriek Vierverlaten, Dinteloord, Centrale Nijmegen, Diemer centrale, Budelco, Veghel Mars fabriek, Cacao de Zaan, Hoogovens, Cemij IJmuiden, Papierfabriek Amersfoort. In 1966 ombouw aardgas provincie Utrecht, repareren van hangar deuren bij Schiphol. Teso den Helder, werkzaamheden aan tankers in Rotterdam enz. De laatste 2 jaar voor hij in de SUM ging deed hij Bruggen onderhoud in Amsterdam.

Op 23 januari 1969 was er hoog bezoek toen de Koninklijke familie een bezoek bracht aan de suikerfabrieken in Ethiopië. Dit gaf ook aan hoe belangrijk deze projecten voor Nederland waren. Op 6 november 1969 werd suikerfabriek Metahara officieel geopend door Keizer Haile Selassie. De suikerfabrieken bestaan nog steeds, maar ze werden in 1976 genationaliseerd door de toenmalige regering. Zie ook het artikel van Ton Bach die werkte op suikerfabriek Wonji.

Knipsel AD, 27-1-1969

 

Links: Knipsel 8-11-1969, de Stem, rechts knipsel trouw 29-8-1967.

 

 

 


Piet Kromwijk, rechts in beeld op het bordes bij de ketels.

De eerste huizen in Metahara. 

 

Opening SF Metahara door Keizer Selassie (1969) .

In het blad HOLEC Post vond ik een beschrijving van de machines en schakelborden die de HOLEC (Heemaf) indertijd geleverd heeft. Bron: Holec Historisch Genootschap.


Bovenste foto rechts naast jeep, Piet Kromwijk. 


Rechts met biertje in de hand , Piet Kromwijk de anderen zijn collega's.

Uitstapje met collega's in het midden zien we Piet Kromwijk, rechts naast de boom.

 

Op safari met vrienden en collega's, geheel links , Piet Kromwijk. 

{jcomments off}

Een voorbeeld van de bouwtekeningen die Bets Kromwijk opstuurde van SF Metahara. Een aantal van deze bouwtekeningen hangen nog in museum Hengelo en zijn gebruikt tijdens lezingen en presentaties. Bron: Bets Kromwijk. 

Bron: Wikipedia, Hans de Gruil, Museum Hengelo, Holec Historisch Genootschap. Met dank aan Bets Kromwijk. De foto's zijn gemaakt door haar man en zijn directe collega's. 

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd