Ik kreeg een e-mail van dhr. Reitsma waarin hij vroeg of er in onze archieven iets bekend was van Hazemeyer Emmer-Compascuum in Drente. Zijn schoonvader Mans Buter heeft daar gewerkt en niemand wist meer van het bestaan van Hazemeyer Drente af, behalve het Holec Historisch Genootschap. Willy Ahlers vond nog een document en hij schreef onderstaand kort verhaal over Hazemeyer Emmer-Compascuum. Dhr. Reitsma stuurde mij nog 3 foto's.

Schoonvader1 Fabriekspersoneel Hazemeyer Drente jaren vijftig

Links  de schoonvader van Tjalling Reitsma en rechts een groepsfoto van het toenmalige personeel van Hazemeyer genomen op de bedrijfslocatie in Emmer-Compascuum in de jaren dat zijn schoonvader daar werkte. Rechts in overall, Mans Buter en links staat  (waarschijnlijk) de toenmalige bedrijfsleider.

Na de Tweede Wereldoorlog is er bij Hazemeyer gebrek aan vrouwelijk personeel. De vrouwen kiezen voor een beroep in de textiel om zo gemakkelijker aan een uitzet te kunnen komen. Hazemeyer zoekt buiten Twente mogelijkheden en vindt die onder anderen in het Drentse Emmer-Compascuum. Vermoedelijk is deze vestiging in 1947 ontstaan.

Op 2 april 1948 wordt door het personeel een feestavond aangeboden voor ouders en verdere familieleden in concertzaal Pool. Er waren zo'n 200 aanwezigen. De heer Smit opende de avond en G. v.d. Ley schrijft een kort stukje in de Hazelaar, het personeelsblad van Hazemeyer. De personeelsclub kent de afkorting HENIO.

In oktober 1950 vinden we in de Hazelaar eerst een gezellige avond in de fabriek georganiseerd door de handwerkclub van de nu genoemde personeelsvereniging HH-Emmercompascuum. Er zijn prijzen voor het mooiste handwerk en wel voor de dames G. Foekens, Z.Dik, J.v.d. Tuuk en A.A. Budde. Er is inmiddels ook een mandolineclub. In hetzelfde een verslag van de Sinterklaasavond voor het personeel weer in zaal Pool. De Sint wist op zeer humoristische wijze een ieder toe te spreken.

In 1952 vinden we de volgende bijdrage over het jaarlijkse uitstapje dit keer naar de omgeving van Hellendoorn en Nijverdal met onder anderen een bezoek aan de speeltuin de Elf Provinciën en het ravijn in Nijverdal. Voor de terugreis aanvaart kan worden moet menigeen eerst een wasbeurt ondergaan. Op de terugweg is er nog geroeid in de Vecht bij Ommen en wordt de avond doorgebracht in Coevorden met spelletjes en dans.

PersoneelsuitjeSchiphol

Foto bedrijfsuitje naar Schiphol

In oktober 1952 komt het bericht dat de vestiging in Emmer-Compascuum zal worden opgeheven. In Hengelo kan weer meer een beroep gedaan op vrouwelijk personeel waardoor het economischer is op een plek te werken. Enkele personen kunnen mee naar Hengelo terwijl de achterblijvers merendeels al weer werk hebben gevonden.

In het jaarverslag over het boekjaar 1952 staat letterlijk; "onze montage-werkplaats in Emmercompascuum werd opgeheven omdat het motief voor deze decentralisatie inmiddels is vervallen; het was n.l. enkele jaren geleden niet mogelijk in hengelo voldoende vrouwelijke werkkrachten aan te trekken, in welke toestand een verbetering is ingetreden". Zouden de dames hun uitzet inmiddels compleet hebben?

Willy Ahlers

Mocht iemand nog meer informatie of foto's hebben van Hazemeyer in Emmer-Compascuum dan kunt u de informatie sturen per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik publiceer het bij dit artikel.

{jcomments on}

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd