Aanwinst

In september 2015 ontving ik van dhr. Crawfurd een prachtig en uniek fotoalbum uit Nederlands Indië met daarin 134 foto's. Een ver familielid (dhr. Theo Denninger) was de oorspronkelijke eigenaar van dit album. Dhr. Denninger overleed in 1989. Hij woonde en werkte vanaf de beginjaren (1924) van de bouw van Waterkrachtcentrale Lamadjan in Java en ook na de oorlog was hij aanwezig om uit de puinhopen weer opnieuw een waterkrachtwerk op te bouwen. De foto's die u hieronder ziet staan in de juiste volgorde. Je kunt het album dus verdelen in het tijdvak 1924-1934 en daarna het tijdvak 1949-1955. 

WKW Lamadjan werd in 1924 gebouwd om de stroomvoorziening te regelen van o.a. Radiozendstation "Malabar", de Papierfabriek "Pandalarang" en de plaatsen Bandoeng, Tjimabi, Padalarang, Lamgang en Pengalengan. Samen met waterkrachtcentrale Plengan (Pengalengan) is Lamadjan de oudste waterkrachtcentrale van Indonesië.

In het begin van dit album zien we WKW Lamadjan in de jaren 20 van de vorige eeuw met mooie familie kiekjes, landschappen en ook veel foto's van de bouw van WKW Lamadjan, generatoren van Smit Slikkerveer en Heemaf, machines van Stork en schakelpanelen van de Heemaf. Later in het album zien we foto's van de wederopbouw van het Waterkrachtwerk dat veel te lijden heeft gehad van de opstand. Op 1 van de foto's zie je boven de schakelinrichting in de machinehal op de muur gekalkt staan. " Revolusi 17-08-1945". Ook zien we nog een aantal foto's van het vervoer van een Zwitserse transformator van Secheron Klik op de foto's om te vergroten.

Tijdvak 1924-1934, de bouw en uitbreidingen van Waterkrachtcentrale Lamadjan.

 

Prachtige foto's van WKW Lamadjan uit 1924. Rechts de schakelkast van de Heemaf.

 

 

 

Tijdvak 1949-1955, de wederopbouw van WKW Lamadjan.

 

Mooie foto's van het vervoer van een grote Secheron transformator door bossen en over bruggen.

 

Een kerstgroet voor de familie Denninger stond op de achterkant van de foto hierboven, geschreven door een collega Tjan Tiam Liam.

 

Vervoer van Stork onderdelen.

 

Veel foto's met vernielingen die eerst moesten worden weggeruimd alvorens men het Waterkrachtwerk weer nieuw leven in kon blazen.

Weer het vervoer van een (ander type) transformator en weer is het passen en meten om de transformator op de plaats van bestemming te krijgen.

 

De foto rechtsboven laat een datum zien, de revolutie 17-08-1945.

 

Foto's van de machinehal met generatoren van Smit Slikkerveer.

Verdeelleidingen gemaakt door Stork.

 

Verdeelleidingen Stork.

Nogmaals de transformator van Secheron uit Zwitserland.

Met dank aan dhr. Crawfurd. Voor meer informatie over Lamadjan met o.a. een film verwijs ik u naar DEZE link. Heeft iemand meer informatie over deze foto's dan hoor ik dat graag.

{jcomments off}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7700810

Wie is online

We hebben 194 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!