Net na de Tweede Wereld oorlog maakte de Apparatenfabriek Overijssel (AFO) enige tijd meccanodozen van het merk Elmec. Dit was een groot succes bij de jongeren die interesse hadden in techniek en de dozen waren niet aan te slepen. Ton Werkhoven verzamelt deze bouwdozen en hieronder vind u zijn bijdrage.

Ik las uw verhaal over de Overijsselse Apparaten Fabriek en stuur u bijgesloten een aantal foto's op. Ik ben gepensioneerd docent fotografie en verzamel al een tijdje metaalbouwdozen uit de eerste helft van de 20e eeuw. Het merk Elmec was mij jaren onbekend, totdat ik een doosje tegenkwam op Marktplaats. Intussen heb ik er meer dan een dozijn en daarnaast heel veel reserve onderdelen.

 

Ik heb er al meerdere motoren mee gebouwd aan de hand van de oorspronkelijke documentatie en besef dat dit Nederlandse product internationaal een unieke positie inneemt. Geen enkel merk heeft zulke bijzondere elektrische metaalbouwdozen geproduceerd als AFO, Maerklin met Elmex en Meccano hadden weliswaar elektrodozen, evenals de firma Kosmos, maar die halen het niet bij Elmec.

 

{jcomments off}

Onlangs kwam er weer een partij binnen met maar liefst twee te bouwen elektromotoren plus nog een heleboel gewone Meccano, dat ik voor twee keer de aankoopprijs meteen kon doorverkopen ! Er zat een transformator bij van AFO, zie de laatste foto. Die werkt na zeventig jaar nog steeds perfect. Ik heb de verroeste zwarte buitenkant schoongemaakt door de verf eraf te halen met casustic soda, het blik te ontroesten en eenmaal gepolijst opnieuw te monteren. Een plaatje. Bij deze een kleine bijdrage aan uw geweldige pagina.

Hartelijke groet, Ton Werkhoven te Amsterdam.


Bron: Ton Werkhoven 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7829986

Wie is online

We hebben 81 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!