Films

Emf Dordt film 1950

Hieronder een prachtig filmfragment van EMF Dordt uit 1950 waarbij een groot gedeelte van het productieproces van de elektromotorenfabricage wordt weergegeven. De film komt uit een documentaire van een lokale zender uit Dordrecht, waarbij filmmateriaal gebruikt is van EMF Dordt. 

 

EMF06

Bron: Trom-film / Stadsarchief Dordrecht.
Film: EMF Dordt 1950.
Met dank aan dhr. Bosman

Reacties  

# sleepringankerJos Onneweer 29-12-2014 14:55
Beste mensen, weet iemand hier van wanneer tot wanneer de 5 pk sleepringanker motor gemaakt is? Ik heb de beschikking over dit type en hij weegt 107 kilo.Bestaat er trouwens een museum voor de EMF Dordt motoren? groeten Jos
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: sleepringankerR. Hermsen 04-01-2015 16:13
Geachte heer Onneweer,

Ik kreeg een reactie van Gerard Kruit die bij EMF gewerkte heeft. Hieronder zijn reactie:

Toen ik in 1957 in dienst trad bij de EMF hoorde bij het productieprogra mma voor zover ik me kan herinneren, geen sleepring ankermotoren meer. Wel kwamen er regelmatig oudere exemplaren ter reparatie, wat soms betekende dat het hele binnenwerk moest worden vernieuwd, maar serieproductie van deze vorm van asynchrone motoren was er niet meer. Veel te ingewlkkelt met die zware weerstands kasten, die bij de toerenregeling hoorde, Ze waren vervangen door de asynchrone commutatormotor en, ook al niet zo eenvoudig maar met veel minder verliezen.
Dus ik heb de sleepringankerm otoren alleen maar meegemaakt op de afdeling reparatie. Maar het was mijn afdeling niet, dus weet ik er het fijne niet van.

Gerard Kruit
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer
# RE: sleepringankerR. Hermsen 04-01-2015 16:17
Geachte heer Onneweer,

De sleepring ankermotor zal dus gemaakt moeten zijn tussen 1930 en 1950 schat ik. Mocht ik er nog iets van vinden dan plaats ik er nog iets over op deze website. Er is een bedrijfsmuseum met een paar EMF Dordt motoren maar hoofdzakelijk materiaal van Smit Slikkerveer. Deze is te vinden bij Brush in Ridderkerk. Ga naar www.willemsmithistorie.nl en zoek op trefwoord - museum - dan kom je een artikel en het adres en openingstijden tegen.

M.v.g.
Rudo Hermsen
Antwoorden | Antwoorden met citaat | Citeer

Plaats reactie


Reacties mogelijk gemaakt door CComment

HHG Video Box

Cloud tag

Laatste nieuws

Laatste reacties

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
6644255

Wie is online

We hebben 76 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!