In 1977 werd EMF Dordt (het vroegere Willem Smit & Co's electromotorenfabriek uit Dordrecht) opgeheven en ging het op in de Heemaf. Daarvoor was het eigendom van resp Holec en Smit Nijmegen.Er moet een mooi fotoarchief van EMF Dordt geweest zijn, maar waar dat gebleven is weet niemand meer.

Feit is dat een groot deel van het Heemaf archief (waaronder waarschijnlijk ook het EMF Dordt archief) jaren later (2003) is vernietigd op last van een curator (zonder gevoel voor historie). In de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn de gebouwen van EMF Dordt ook nog gesloopt (Industrieel Erfgoed) en daarmee is het laatste deel van dit voor de historie van Dordrecht belangrijk bedrijf uit het geheugen gewist.  Bij het Holec Archief (Eaton) en Smit Nijmegen is vrijwel niets meer te vinden van EMF Dordt.

EMF Dordt 1940 Logo EMF Dordt
EMF Dordtfabriek 1940 (bron: Holec archief)

Wellicht heeft iemand thuis nog fotomateriaal van een familielid (overgrootvader/moeder, oudoom/tante die ooit bij Smit Dordt of EMF Dordt gewerkt heeft.

Het enige wat er nog over is van de Smit periode (1911-1918) zijn 2 foto's van het gebouw en van de tijd na de naamsverandering in 1918 (EMF Dordt) zijn nog een 10 tal foto's beschikbaar uit de periode 1918-1940. Verder nog een stuk of 15 foto's gemaakt tussen 1950-1970. Dat is toch wel heel erg weinig van een bedrijf waar honderden Dortenaren gewerkt hebben en wat 66 jaar bestaan heeft !

Hopelijk komt er nog wat fotomateriaal boven water na een speurtocht op stoffige zolders en in oude fotoalbums van uw (over)grootvader/moeder/oom/tante, elke foto waarop iets van EMF Dordt te zien is wat dat betreft dan ook uniek. Dus hebt u iets gevonden, aarzel niet om contact op te nemen. Ik kan digitaal grote bestanden ontvangen op email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ben telefonisch bereikbaar op : 06-19009274.

De foto's, documenten en verhalen die ik binnen krijg publiceer ik op deze website waar ik de historie van EMF Dordt aan het beschrijven ben.
Deze kunt u HIER bekijken.

Met vriendelijke groet,

Rudo Hermsen/Willy Ahlers.

EMF Dordt reclameboekje 1927
Bron: Archief Holec in Hengelo

 

 

 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7829376

Wie is online

We hebben 27 gasten en geen leden online

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd