Verhalen

Dhr. Bosman stuurde mij een brief en een cd met fotomateriaal als reactie op mijn oproep voor EMF materiaal. Zijn vader werkte vroeger bij EMF Dordt. De herinneringen aan zijn vader en EMF Dordt heeft hij opgeschreven en volgen hieronder:

Mijn vader heeft van 1931 tot 1977 op de EMF gewerkt als draaier, met een korte onderbreking in 1940, zoals blijkt uit bijgaande stukken.

Dhr. Bosman (links) op de stoep voor de hoofdingang van EMF Dordt

Op de stoep voor de hoofdingang van EMF Dordt. Bovenste rij geheel links zit dhr. Bosman

In 1940 werd hij tijdelijk ontslagen vanwege vermindering der werkzaamheden.

Tijdelijk ontslag 1940


Dhr. Bosman aan de draaibank (EMF Dordt)

Mijn vader bij de draaibank.

In 1969 kreeg hij een hersenbloeding en werd daarna in het magazijn te werk gesteld, zeer tegen zijn zin maar het kon niet anders. Voor die fatale datum werkte hij aan de Betts, de grote draaibank (zie foto hieronder).

De Betts. de grote draaibank waaraan dhr. Bosman werkte van 1931-1969

De grote Betts-draaibank.

Al die jaren - ik ben zelf geboren in 1942 - dat ik me kan herinneren werkte hij in een 2 ploegen systeem. De ene week zeer vroeg op en de andere week tot zeer laat.

Van de EMF weet ik zelf niet zo veel, alleen dat ik een keer ben wezen kijken - ik wilde niet langer naar school, maar gaan werken - maar dat had ik gauw gezien, niets voor mij. Die grote Betts veroorzaakte gloeiende metalen krullen bij het draaien en dat vond ik helemaal niets. Na met de schoolklas met excursie te zijn geweest op een drukkerij werd ik typograaf.

De eerste jaren na de oorlog werd er een Sinterklaasfeest georganiseerd voor de kinderen van de werknemers, met film, voordat de goed heilig man arriveerde. Als ik me goed herinner speelde de directeur voor Sinterklaas. Naar leeftijdsgroep kregen de kinderen op de EMF gemaakte cadeaus.

Het  - geheel onbeveiligde - motortje met trafo heb ik toen gekregen. Dit was rond 1950.

Zelf gemaakt motortje van EMF Dordt voor de kinderen met Sinterklaas (1950)

Electro-motortje gemaakt op de EMF voor het aandrijven van beweegbaar speelgoed.

Een jaar daarvoor kregen mijn leeftijdsgenoodjes en ik een houten mecanodoos met inhoud, ook geheel in het bedrijf gemaakt, maar waar dat is gebleven weet ik niet meer. De meisjes kregen natuurlijk ander speelgoed.

Het sinterklaasfeest werd gehouden in een zaaltje op de Twintighuizen, waar ook de personeelsvereniging bijeenkwam.

Mijn ouders hebben ook een EMF Stofzuiger gehad, toen nog een deel van Dordrecht 127 volt had. Bij de overgang naar 220 volgt heeft de stofzuiger nog een tijdje gewerkt met een trafo die 220 omzette naar 127. Maar dat heeft niet zo lang geduurd.

Stofzuiger EMF Dordt

 

In 1956 werkte mijn vader 25 jaar bij EMF Dordt en werd hij gehuldigd samen met 7 andere jubilarissen. (Klik op de documenten om te vergroten).

Dhr. Bosman 25 jaar bij EMF Dordt (1956)

Gelukstelegram bij 25 jarig jubileum dhr. Bosman

Gelukstelegram van de PV van EMF Dordt ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van dhr. Bosman.

Aankondiging revue voor jubilarissen o.a. Dhr. Bosman

Een aankondiging van een revue die gegeven werd ter gelegenheid van diverse jubilea, waaronder het 25 jarig jubileum van dhr. Bosman.

In 1971 vierde hij zijn 40 jarig jubileum.

Felicitaties door Direkteur Kimenai (links) 1971 Felicitaties door Direkteur Lambert (links) 1971

Felicitaties door directeur Kiemeney (foto links -  geheel links) en bedrijfsleider dhr. Lambert (foto rechts - geheel links).

Kaartje directie en naamkaartje 40 jarig jubileum 1971

Telegram 40 jaar EMF Dordt.

Gelukstelegram 40 jarig jubileum Dhr. Bosman

Nog een leuk voorval wat me te binnen schoot:

Mijn vader had een keer vroege dienst en dat betekende dat hij in het holst van de nacht naar zijn werk moest. Op die bewuste morgen stond zijn wekker verkeerd en was hij een uur vroeger naar zijn werk gegaan, bij de poort van het EMF aangekomen was zelfs de portier er nog niet, dus ging hij een rondje wandelen om de tijd te doden. Hij kwam toen de politie tegen die hem vroegen wat hij zo vroeg op de weg deed. Hij legde het verhaal uit en ging later naar binnen om te werken. De politie kwam daarna nog informeren bij de portier of die man wel bij EMF Dordt werkte. De sociale controle was in die tijd toch heel anders.

Dit is zo'n beetje wat ik me nog kon herinneren, ik ging bij een drukkerij werken en met de EMF had ik verder niets. Van de verhalen die mijn vader thuis vertelde over zijn werk is weinig blijven hangen, maar hij is altijd met veel plezier naar zijn werk gegaan. In 1992 is hij overleden.

H. J. C. Bosman te Dordrecht.

Getuigschrift bij pensioen Dhr. Bosman

Getuigschrift wat dhr. Bosman ontving bij zijn vertrek/pensioen.

Gemeentelijke uitgave Dordrecht EMF Dordt 1960

Gemeentelijke uitgave Dordrecht EMF Dordt 1960

De twee foto's hierboven komen uit een Gemeentelijke uitgave rond 1960 - Dordrecht, leven en werken in de oudste stad van Holland (in twee talen NL en Eng).


Met dank aan de heer Bosman voor zijn herinneringen aan zijn vader en EMF  en natuurlijk ook voor de mooie unieke foto's en documenten van EMF Dordt.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7583228

Wie is online

We hebben 48 gasten en geen leden online

Our website is protected by DMC Firewall!