Ad Martens stuurde mij een aantal (digitale) foto's van zijn vader die vroeger gewerkt heeft bij de EMF Dordt vestiging in Rucphen. De foto's zijn onlangs tevoorschijn gekomen na het uitzoeken van een aantal dozen foto's. De vestiging van EMF Dordt in Rucphen werd officieel geopend in 1949 en er werden kleine elektromotoren gemaakt tot 10 pk.

Dhr. Martens bij de wikkelarij in Rucphen rond 1955.

In Rucphen werden de elektromotoren in hun geheel gemaakt. Aan de voorkant van de fabriek werden de grondstoffen, lengtes staal voor de assen, rollen leerpapier,  haspels koperdraad etc. binnengebracht. Er waren dus een draaierij, wikkelaarij, lakkerij, montage- en beproevingsafdeling en spuiterij. Aan de achterzijde werden de motoren op een vrachtauto geladen en afgevoerd. Het wikkelen werd alleen door vrouwen uitgevoerd, in de andere afdelingen werkten alleen mannen. EMF Rucphen werd in 1972 gesloten. Dhr. Martens werkte bij EMF Rucphen vanaf 1948 tot 1972 en hij was daar de chef van de afdeling wikkelaarij. Hij gaf daar via de cheffin's in de witte jasschorten, leiding aan de andere medewerk(st)ers. Er werkten in die tijd meer dan 50 jonge, ongehuwde, vrouwen in de wikkelaarij. In die tijd werden de meisjes ontslagen wanneer zij trouwden. Begin jaren ‘60 werd die regel versoepeld. Oud wikkelaarsters werden opnieuw in dienst genomen en waren een soort herintreedsters. Hun werkplek werd ingericht in de oude loods naast het hoofdgebouw, niet bij de ongehuwde meisjes. Later mocht dat wel. 

Martens was tot in 1948 wachtmeester bij de Rijkspolitie in de gemeente Rucphen. In dat jaar is hij begonnen bij de EMF. Vanwege zijn bekendheid met en bij de lokale bevolking werd hij eerst belast met het werven van de meisjes om als wikkelaarster te komen werken. De fabriek werd officieel geopend op zaterdag 16 juli 1949. Zie het boekje van Cor de Bruin.

Toen de fabriek in 1971 sloot is hij samen met nog enkele mensen belast geweest met (toezicht op) het demonteren en transport klaar maken van de machines. Die gingen hoogstwaarschijnlijk naar de lage lonen landen. In 1972 zijn alle arbeidsovereenkomsten ontbonden.  

 

Rucphen, oude wikkelarij

 

Wikkelarij Rucphen, nieuwe opzet.

Wikkelarij Rucphen na 1948.

  

Wikkelarij Rucphen, nieuwe opzet.

Dhr. Martens samen met Jacob, een vrijwilliger uit Ghana (1955).

Bron: Ad Martens

{jcomments off}

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
8010009

Wie is online

We hebben 22 gasten en geen leden online

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd