Eind 2016 kreeg ik via Henk Kolkman, vrijwilliger bij Historisch Centrum Overijssel te Zwolle een e-mail dat er nog ongeveer 2000 glas negatieven van EMF Dordt waren te vinden bij het HCO uit de jaren 1911 - 1950.  Aangezien dit niet het werkgebied was van HCO bood men ze aan bij beeldbank Dordrecht, maar die hadden in eerste instantie geen belangstelling. Hij stuurde ook een legenda mee van de fotograaf, maar die was gedeeltelijk compleet. Ik mis de nummers 1 tm 756. Vanaf nummer 757 tm 1536 is elke foto kort beschreven en van datum voorzien. Jammer genoeg is dus van foto nummer 1 tm 756 geen beschrijving want deze dateren uit het prille begin van de elektromotorenfabriek. 

Tot mijn verrassing vond ik op beeldbank Dordrecht een groot deel van de 2000 glas negatieven digitaal. Dit was verdeeld in een bruin en een geel fotoalbum en m.b.v. de foto beschrijvingen kunnen we in detail aangeven wat de foto voorstelt en uit welk jaar deze komt. Een deel van de foto's uit het prille begin (fotonummer 1 tm 756) heb ik al verwerkt in de historie van EMF Dordt en ga ik de komende tijd aanvullen. De legenda die ik compleet probeer te krijgen begint bij 1 januari 1930 en betreft foto nummer 757 tm 1156. In totaal bevat dit bruine fotoboek 1210 foto's. Daarnaast is er ook nog een geel fotoboek van latere datum en die nummering loopt tot 1956. Beide fotoalbums hebben dus betrekking op de 2000 glas negatieven die bij het HCO liggen.  Deel 2 zal ik t.z.t. op de website plaatsen en daarmee maak ik de historie van EMF Dordt compleet.

Ik ga hier de fotobeschrijvingen plaatsen en daaronder de bijbehorende foto's uit het digitale archief van Dordrecht. Dordrecht kan dit ook gebruiken om zijn foto's te beschrijven. Vanwege tijdgebrek heeft het enige tijd geduurd, maar ik had de foto's al genummerd. 

Nu wordt het tijd om dit project af te maken en de beschrijvingen erbij te plaatsen. In de komende weken zal ik steeds een honderd tal foto's per keer plaatsen met de bijbehorende legenda. Ik mis een aantal pagina's maar wellicht kunnen we die met medewerking van Historisch Centrum Overijssel aanvullen of met hulp van de bezoekers van deze website. 

Zie ook de gerelateerde items (geheel rechts onder de zoekfunctie) voor de rest van dit project.

Mocht u aanvullingen, ontbrekende foto's van EMF Dordt (voorzien van een nummer uit deze lijst) of andere informatie hebben dan kunt u mij altijd bereiken via dit e-mail adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 06 19009274

Beschrijvingen bij fotonummer 957 tm 1056 (de ontbrekende nummers mis ik in de collectie).

Fotonummer 957 tm 976 

 

Fotonummer 977 - 996

  

Fotonummer 997 - 1016

Het bord E.M.O.op de gevel staat voor "NV Electrische Machine Onderneming" en dit was een dochteronderneming van EMF Dordt die begin dertiger jaren van de vorige eeuw stofzuigers ging produceren met de naam "EMO Basto". Later werden er ook andere huishoudelijke apparaten gemaakt waarvoor EMF Dordt de motoren leverde.

Dit onderdeel was aanvankelijk zeer winstgevend, maar leed uiteindelijk flink verlies vanwege een slecht afbetalingssysteem.Tijdens WO II (mei 1940)  is het plat gebombardeerd. Later werd het weer herbouwd, maar toen werd er geen stofzuiger meer gemaakt en de NV EMO werd opgeheven.

Een ander stofzuigermerk Excelsior was ook een dochteronderneming van EMF Dordt. Of het gebouw nu nog bestaat weet ik niet. Mocht iemand een foto of informatie hebben over dit gebouw dan hoor ik dat graag. Ook foto's van een nog werkende EMO Basto stofzuiger zijn welkom.

 

 Fotonummer 1017 - 1056


 

 

Fotonummer 1037 - 1056

  

 

Bron: Henk Kolkman, Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. Foto's Beeldbank Dordrecht. 

{jcomments off}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7716523

Wie is online

We hebben 120 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!