Verhalen

Remko Hemmelder stuurde mij eind 2015 prachtig fotomateriaal van zijn opa die vroeger 50 jaar (!) bij de Heemaf gewerkt heeft als tekenaar en administratief- technisch/commercieel medewerker montagebureau. Vandaag de dag komt het niet meer voor dat iemand zo lang bij hetzelfde bedrijf werkt, maar in de jaren twintig van de vorige eeuw was het heel gebruikelijk dat kinderen in de fabrieken kwamen werken waar vaak pa of ma al werkzaam waren en vervolgens werkten ze hun hele leven bij het zelfde bedrijf. Na wat speurwerk kwamen we erachter dat hij op verschillende foto's te zien was op onze website, maar ook in het boek "De Centrale" over 135 jaar elektriciteit in Nijmegen.  Zijn opa was ook actief in WO II en zo ontstond dit verhaal opgesteld door Remko.

Cornelis Hendrikus Hemmelder, wordt op 8 januari 1909 geboren in Bussum. Als zijn ouders naar Delden verhuizen, gaat Cor op 14 jarige leeftijd van 22-10-1923  tot 15-8-1926 werken bij de heemaf, op de afdeling Verkoop voor administratieve werkzaamheden. Van 15-8-1926 tot 1-4-1932 werkt hij achtereenvolgens bij de tekenkamer en het montagebureau. 


Cor Hemmelder in 1928 als leerling tekenaar bij de Heemaf.

Ongeveer 2,5 jaar als leerling tekenaar respectievelijk tekenaar(foto), en daarna 3 jaar als leerling monteur respectievelijk monteur, om zijn praktisch-technische kennis te vervolmaken. Van 1-4-1932 tot 1-1-1933 werkt hij op de afdeling reclame, voor de daar voorkomende administratieve werkzaamheden.


Impressie van de (oude) tekenkamer bij de Heemaf in 1913. Wanneer Cor Hemmelder hier begin is er niet veel veranderd, zelfs de stoeltjes zijn identiek. In 1938 wordt de tekenkamer flink veranderd en uitgebreid. Bron: Historisch Centrum Overijssel.

Ontslag
31-12 1932 krijgt hij ontslag (foto). Vanwege crisis of te weinig werk, want volgens het getuigschrift (foto) zijn ze erg tevreden over hem.  Zo tevreden dat hij juni 1933 weer terug mag komen. Een stukje privé-leven komt hier ook om de hoek kijken, want eind 1930 wordt hij, uitgezonden als monteur voor langere tijd ondergebracht bij een katholieke boer in Uitgeest. Dat was door de pastoor geregeld. 5 april 1931 verloofd hij zich met de jongste dochter, en 31 mei 1934 trouwen ze in Uitgeest.


Achterkant getuigschrift, verkoopvoorwaarden Heemaf.

 
Links de ontslagbrief en rechts het getuigschrift uit 1932

Oorlog
Ze verhuizen naar Hengelo en op 29 augustus 1939 (de verjaardag van zijn vrouw) wordt hij als soldaat gemobiliseerd naar Achterveld. Hij laat 2 kinderen achter en er is een derde op komst. Cor was één van de 50.000 militairen die in 1940 werden opgeroepen om zich voor te bereiden op de oorlog. Hij wordt sergeant bij de zware mitrailleur op de Asschatterkeerkade bij achterveld nabij de Grebbelinie. Hij hield een dagboek bij met tekst en tekeningen wat er allemaal gebeurde met hem en zijn manschappen. De meesten hadden niet in de gaten dat ze snel door de Duitsers onder de voet gelopen zouden worden. Zijn uitgegeven dagboek had ook de kenmerkende titel  "Met wie zijn we dan in Oorlog ?" Sommige soldaten hadden geen idee met wie ze in oorlog waren en waarom.


Achteraan, vierde van links met soldaten pet zien we Cor Hemmelder. 


Documenten in oorlogstijd. 

Tijdens de oorlogsjaren en na de bevrijding werkte hij weer bij de Heemaf.  Zoals de oorlogsdocumenten laten zien is hij uitgezonden geweest direct na de bevrijding naar het gasbedrijf in Arnhem. Uit mijn vaders geheugen geput, blijkt dat hij verschillende malen met Ir. Bonebakker, Ir. Jöbsis en de heer Huizinga op reis is geweest. (Mogelijk werkbezoek o.a. naar Amsterdam, Rotterdam, de haven en Verolme (scheepsbouwer),  IJmuiden (hoogovens?) en bij Organon in Os, maar ook verder weg, Parijs (Telemecanique).

De Kolencentrale PGEM in Nijmegen (1935) Deze foto stond ook in het boek " De centrale 130 jaar elektriciteit in Nijmegen", die eind 2015 werd uitgegeven ter gelegenheid van de sluiting van de Kolencentrale aldaar.  Op de achterkant van de foto staat nummer  052265, Bij Historisch Centrum Overijssel vinden we deze informatie bij het betreffende nummer: Datum 05-08-1935, Kolentransportbaan met een redler (sleepketting) en een conveyor (emmertjes) bij centrale Nijmegen van de PGEM.


Kladpapier lijsten van werkzaamheden Cor Hemmelder bij de Heemaf.


Cor Hemmelder bij de Zoutindustrie Hengelo aan het Twentekanaal in Hengelo (7-2-1936) . Op de achterkant staat vermeldt nummer:052585/52584, datum 07-02-1936. Omschrijving: Grijper brug kraan op de kade van het Twente kanaal bij de Koninklijke Zoutindustrie Hengelo.


Laatste kernvergadering van directeur Willink met de leden van de fabriekskern (2-4-1951). Zittend in het midden zien we directeur Willink en staande 5e van achteren Cor Hemmelder.


In 1954 neemt directeur Keus afscheid en is er een toespraak van Keus. Vooraan links met bril ( omcirkeld) zien we Cor Hemmelder. 

Op 11-4-1949 is hij 25 jaar bij de Heemaf en krijgt hij een fiets, en een medaille (zie foto) De kraan op de foto waar hij poseert met de fiets, is door collega Woudt gemaakt van paperclips en ander ijzer materiaal. Op 8-4-1964 Werkt hij 40 jaar bij de Heemaf en krijgt hij als cadeau de receptie, een set tuinmeubels met parasol en de gereedschapskist met bankschroef (diverse foto's).  22-10-1973 krijgt hij een gouden herinneringsspeld(foto) van de vereniging voor nijverheid en handel (zie foto) ter gelegenheid van zijn 50 jarig dienstverband, inmiddels als technisch-commercieel medewerker.

11-04-1949. Cor Hemmelder is 25 jaar bij de Heemaf en krijgt een fiets.

 

 

 

40 jaar bij de Heemaf

 

  

Getuigschrift en medailles voor het 50 jarig jubileum bij de Heemaf

Na zijn pensioen nog als vrijwilliger actief in de Lambertusparochie als collectant, en bij de K.B.O. en de K.A.B., maar op 16-8-1981 overlijdt hij in zijn slaap aan een hartaanval. Hij is dan 72 jaar. Een advertentie van de, inmiddels, Holec komt in de krant.

 {jcomments off}
We gaan nog op zoek naar meer fotomateriaal van Cor Hemmelder bij de Heemaf, dus meer volgt....
Met dank aan Remko Hemmelder voor tekst en fotomateriaal.

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste nieuws

Uitgelicht

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
7947292

Wie is online

We hebben 341 gasten en geen leden online

DMC Firewall is a Joomla Security extension!