Connie Oudshoorn uit Twente stuurde mij een e-mail en 5 mooie foto's van haar vader die tussen 1934 en 1937 bij de Heemaf werkzaam was op de tekenkamer. Wat vooral opvalt is de zeer gedetailleerde beschrijving bij de unieke foto's van de Heemaf. Ik heb de beschrijving (achterkant foto) er daarom direct onder gezet. De namen op de groepsfoto's zijn interessant voor familieleden die het verleden gaan onderzoeken.
Hieronder haar verhaal:
Mijn vader werd geboren op 22 december 1912 in Sneek als laatste kind in het gezin van mijn opa Wouter Thomas Sandstra en mijn oma Sjoerdje Baars.
Mijn vader had 2 oudere broers, Thomas Wouter en Sjoerd en een oudere zuster, Sophia. De voornaam van mijn vader werd Jan.
Opa had een goedlopend bedrijfje op het Groot Zand in allerlei lederwerk, annex touwslagerij, terwijl mijn oma de gehele dag vlaggen naaide ! De broers van mijn vader bleken ook handelsmannen, terwijl Thomas de zaak van papa uitbreide met oa. schaatsen, sledes en alles wat maar met de winter en met sport te maken had, vertrok Sjoerd, na het vervullen van de dienstplicht, naar Amsterdam en hij verkocht daar oa borstelwerk. Mijn vader zat op de HTS in Leeuwarden.
De oudere broers ondervonden hinder van hun, typsch friese, als Saanstra uitgesproken achternaam, die in het westen van het land niet werd herkend en steevast met een Z en anderszins verkeerd werd opgepakt. De broers hebben toen bij de Kroon een naamsverandering gevraagd, ook voor Jan, niet voor hun zuster, die was inmiddels getrouwd en voor haar maakte het kennelijk niet uit.
Ik vond nog een kort filmfragment van de Heemaf gemaakt tussen 1930 en 1935. Bron: Holec Historisch Genootschap.
28-03-1936 De tekenkamer van de Heemaf met alle namen. Jan Sandstra werkte hier vanaf ongeveer 1934 tot en met 1937.
De oude situatie van de tekenkamer in 1938 bij de Heemaf, bron: Historisch Centrum Overijssel
Hieronder nog 2 foto's van de tekenkamer van de Heemaf die ik vond in de grote collectie van Historisch Centrum Overijssel te Zwolle. De datering is weliswaar veel vroeger dan de tijd dat Jan Sandstra hier werkte, maar het geeft wel een goed beeld van de tekenkamer, die in de loop van de jaren niet veel veranderde.
Tekenkamer van de Heemaf in 1913. Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle
Tekenkamer van de Heemaf in 1917. Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle
In 1935 was er een grote brand bij de oude centrale naast de Heemaf in Hengelo en Jan Sandstra hielp de brandweer met blussen.
21-03-1936, nog een foto van de Tekenkamer van de Heemaf
Tijdens de Heemaf periode heette mijn vader dus nog Sandstra ! later werd het Zandstra. Waarschijnlijk was de naamsverandering in 37 of 38, mijn vader was inmiddels naar Rotterdam vertrokken om te gaan werken bij de RET, de rotterdamse elektrische tram. In 1939 is hij daar met mijn, rotterdamse, moeder getrouwd en ze hebben hun verdere leven daar gewoond.
Bij het huwelijk werd mijn moeder gewoon mevrouw Zandstra. Ik ben hun enig kind gebleven en ben geboren in 1948. Door hard te werken heeft mijn vader het tot directeur buitendienst gebracht bij de RET, samen met zijn collega, directeur binnendienst direkt vallend onder de algemeen directeur. Op zijn 62e is hij wegens een hartaanval en gezondheidsproblemen afgekeurd, maar hij is uiteindelijk 91 jaar
geworden en overleden in 2003.
Zoals u ziet aan de namen op de foto's was hij de pietje precies van de familie, we hebben hem er soms om uitgelachen, maar nu komt het prima van pas ! In Joure is de fabriek van Zandstra schaatsen, direkteur is Wouter Thomas, de zoon van Thomas Wouter en mijn neef. Helaas zijn er verder geen mannelijke Zandstra nazaten.
1936: Zwemmen in de "Waarbeek" met familie, vrienden en enkele collega's van de Heemaf
Mijn man en ik hebben met onze 2 zonen ook altijd in Rotterdam gewoond, toen de jongens echter de deur uitgingen en we gepensioneerd raakten, zijn we eind 2008 naar Twente ! verhuisd. Waarom ? mijn ouders namen mij als kind in de zomervakantie mee naar o.a. Rijssen en ik denk dat de liefde voor dit gebied via mijn vader bij mij is geworteld. Rotterdam was vele jaren prima om te leven en te werken,
maar de rust van het platteland trok ons toch hierheen. En we hebben er geen spijt van !
Het is een lang verhaal geworden, maar het leest sneller dan dat het getikt wordt, dus misschien vindt u het wel vermakelijk. Het is nl. zo dat ik pas vorige week deze foto's uit een stapel papieren, in een bruine enveloppe, gevonden heb. Natuurlijk had ik ze al sinds 2003, maar er was zoveel dat ik de enveloppe niet eerder heb open gemaakt ! en zo zie je maar, toeval bestaat niet en de cirkel is rond [ of ovaal of zoiets ] Ik ben blij dat de foto's nu goed terecht komen.
Connie Oudshoorn, juli 2014
Reacties mogelijk gemaakt door CComment