Hazemeyer Signaal Apparaten maakte vanaf 1922 luchtdoelgeschut systemen voor de Marine. De Tweede Wereldoorlog begon en de Duitsers vielen ons land binnen en al snel werd de de Hazemeyer fabriek bezet. De leiding werd overgenomen door Duitse officieren en men dwong Hazemeyer uitsluitend voor de Duitse oorlogsmachine te gaan produceren. Wie niet meewerkte had een probleem. Er werd een verzetsgroep opgericht met leden uit de fabriek: "De Hazemeyer verzetsgroep". Deze saboteerde eigen producten en pleegde een aanslag met een zelfgemaakte bom op een Wehrmachttrein in 1942. De aanslag mislukte deels en had tot gevolg dat - ter vergelding - 15 bekende linkse mensen werden vermoord. De Hazemeyer verzetsgroep belandde in Utrecht in de dodencellen, waar 4 van hen werden geëxecuteerd en een ander overleed. Herman Reef kwam in Kamp Vught terecht en overleefde als enige van de Hazemeyer groep dit drama (zie het artikel/boek "Verraad").
Na de oorlog is er een plaquette gemaakt ter nagedachtenis van de 6 verzetsleden van Hazemeyer groep. Deze plaquette - met namen van de verzetshelden - werd ingemetseld in de muur van de Hazemeyer fabriek aan de Bornschestraat. Toen Thales (de huidige naam van Hazemeyer Signaalapparaten) ging verhuizen naar de Oelerstraat in Hengelo ging de steen mee. Na verbouwingen bij Thales werd het monument in 1974 verplaatst naar de zuidrand van het terrein van Thales. (zie onderstaand artikel).
Er is een plan om in oktober 2016 een herdenkingsbijeenkomst te organiseren ter nagedachtenis aan de Hazemeyer Verzetsgroep. We zijn nu nog op zoek naar het monument. Waar is dit herdenkingsmonument gebleven? Wie kan ons hierbij helpen? De foto van de plaquette ziet u hier rechtsboven en is zeer onduidelijk, maar de namen van de Hazemeyer verzetsgroep zijn hierin gegraveerd en daarboven is een veer te zien met jaartallen.
Graag uw reacties per e-mail:
Rudo Hermsen/ Roel van Duijn
Herdenking van de Hazemeijergroep in een park nabij het Thalesgebouw. Jaar onbekend.
Foto’s van de onthulling van de plaquette door de burgemeester in 1947 bij de Hazemeyer fabriek aan de Bornschestraat. Naasst de burtgemeester zien we het zoontje van Harry en Els van Genugten. Dit is ook de plek waar de mensen van de Hazemeijergroep op 23 october 1942 gearresteerd zijn. De plaquette is te zien rechts naast de deur.
Foto van Harry van Genugten, één van de verzetshelden van de Hazemeyer verzetsgroep die in 1943 de dood vond.
GEVONDEN !!!!!
Niels Bakker, stadsarchivaris te Hengelo heeft de plaquette gevonden. Deze plaquette werd nog niet zo lang geleden onthuld ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Thales complex in het park bij de bedrijfsgebouwen. Zie foto's hieronder.
Bron: www.hengelo.nl
Comments powered by CComment